og det gjør den vel egentilg ennå... Huset ble bygget etter krigen, selv om det kanskje ikke ser slik ut på bildet. Veien vår er oppkalt etter Torgny Segerstedt. Han hjalp byen med et hundretalls leiligeheter i en- og tomannsboliger etter at Bodø ble bombet en sommerdag i 1940. Byen var så og si jevnet med jorden. Hele vegger ble fraktet inn og smelt opp i en fart for fortest mulig å skaffe nye hjem til byens befolkning. Sirlig står hustypen "Norge" i rekker og rad for å danne Svenskbyen, her som i andre byer som ble bombet. I Narvik, i Kristiansund, og jeg vet ikke hvor.
Som lita tenkte jeg at bydelen var stygg og streng i formen. Min sans for kubisme og "funkies" var laber. Tankene var sikkert også farget av dem som knyttet bydelen til krig og nødhjelp. Nå har nostalgien tatt over. Området her vi bor ble omtalt som"spesielt verneverdig bymiljø" i kommunedelplan fra 1993. Det skrives støtt om Svenskbyen i avisa nordland og i Bodø nu. Det restaureres, bygges males og såes. Kulturmønsringen "Mørke nu" tar byen i bruk hver oktober for å kvikke opp trøtte nordlendinger på vei inn i mørketida. Første gangen Mørke nu ble arrangert ble husene i gata vår belyst. Ordføreren kom. Taler ble holdt. Byplanlegging ble rørt sammen med kultur, trivsel, arkitektur og nabokrangler. Slik så det ut engang i slutten av oktober 2004.
I denne gata koker jeg kaffe til de som kommer på besøk. Bestemor (Jenny, pappa si mor) brukte å si noe sånt som "Nei eg trur eg går og setter ei kake i ovnen". Jeg håper på å komme dit engang , men inntil da springer jeg til Jokeren borti gata om jeg trenger noe til kaffen.
Synes dette er en ok plass å la ungene å vokse opp. Gata er enveiskjørt. Det kryr av unger her. Vi har en liten hage med sandkasse og huske. Om sommeren tusler vi rundt her og plukker rips, spiser sand, rabarbra, og en og annen gullrot bærre på artig. Sukkererter og salat henter vi der til sommermiddagen. På høsten ser vi spent på solsikkene, for å se om de blomstrer før frosten kommer.
Har hørt at vi trenger mer plass. Egne rom til ungene... Kan det være nødvendig?!!!?... Men så var det det vernet da... Hva betyr "spesielt verneverdig bymiljø". På 70 tallet ble bydelen bygget på til det ugjenkjennelige. Gata vår er vel den som har klart seg best ut fra et "verneståsted". Hva sier byggesaksbehandler i kommunen i dag? Er vi bare på utstilling her, eller? Synes det er fint at bydelen er verna, og bor vel her nettopp fordi Svenskbyen med gata vår er slik den er. Men hvordan etterleve kommunens og vårt ønske om å videreføre byggeskikken?
Det finnes ingen beskrivelse eller forslag til hvordan man skal være tro med byggestilen i Svenskbyen. Vi, og flere med oss, har lurt og gjettet oss til hva kommunen vil. Det koster flesk og masser med tid og irritasjon. Kommunen lener seg til krav om bruk av sivilarkitekt i håp om at fagfolket vet hva kommunen vil. Sivilarkitekter skriver faktura med gaffel. Jeg har tegnet og forklart som best jeg har kunnet til arkitekten. Arkitekter er ikke verdens beste lyttere, og jeg var kanskje ikke tydelig nok... Skulle tro det var en grei sak å forlenge huset med et par meter, men... Omsider ble rammetillatelse gitt. Kanskje får vi byggetillatelse til våren. Og hva er vel bedre da enn å ha et leca selvbyggersertifikat?
Vi prøvestøyper og murer i vaskerommet i kjelleren. Etterhvert blir det vel kjeller på et påbygg også. Og slik går dagene. Til påsken evakuerer jeg og ungene, for da river Egil badet, for å erstatte det med et nytt. Det er nok å gjøre, men tror både hus og hage blir bra etterhvert. Den som lever får se.
Mens vi venter, leker vi cowboy og indianer under pseudonymene Lysende sti (han lille til venstre), Lille bjørn (hun litt lure på fanget), høvdingen selv, Ikke fult så triste Gufas (for de som har lest om Ontario ulvene). Sorte falk fotograferer og kommer sjeldent med på bildene.
6 kommentarer:
Så flott Barbro. Takk og takk for innlegget. Eg har jo vært hos dokker og sett både trappa og hagen. Hagen var rett i min smak. Liten og i naturens "ånd" med litt vekster her og der som kunne puttet i munnen og en fin liten tumleplass for Amanda og Eskil. Stille, rolig gate og bare et steinkast til "glasshuset". Gleder meg til besøk i april. Hilsen tante Bjørg
nei det skulle ikke være begrensinger, fikk du ikke opp bildet?
fin trapp egentlig.
nå er det norskehus nedi ex-jugoslavia et sted, og eget barnerom? jeg vet ikke helt, jeg har tenkt, når jeg ser bakover på livet, at hvis jeg hadde tv på kjøkkenet kunne jeg klart meg med kjøkken, ett soverom og bad da Malin var lita.
Snart er Rakel tilbake vel, jeg er nervøs, jeg skulle være ansvarlig hjemmeperson, men jeg får ikke opp postkassen hennes en gang med nyslipte nøkler, i morra skal jeg ha med hjelpemann på bil opp til Rosenhoffgata så får vi se,
Elin
Heia Barbro og Egil!
Jammen fint å set at det fortsatt finnes optimisme innen familien. Her i Tromsø støypes det svære betong-modula i Alta eller der nord. Så stables de opp her nede på stranda og averteres til en pris av 2 til 3 millioner og vel så det. De kaller det leiligheter. Eg frys på føten!
Det er visst tid å avlegge Bodø et besøk før dere raserer byen.
Noen planlegger familoietreff på Senja der han Ole Enok og ho Eline Katrine fødde fram 8 onga. Den eina var mora mi, ho Jenny. Planen er å samle etterkommeran etter ovennevnte besteforeldre. Da er han far din og alle dokker ongan velkommen. Fredag 8, lørdag 9 og søndag 10. september 2006. Noter dagene i din almanakk og underrett din pappa og dine søsken.
Han en god helg,
Klem fra
Terje Martin, ongen hennes Jenny og Einar på Slettnes.
En kommentar til Terjes kommentar. Eg presiserer hermed at du Egil er også hjertelig velkommen på treffet.
Det er helt sikkert en ubetenksom uttalelse av min bror.
Eg kan herved bekrefte at han er en inkluderende person. Ikke tvil på det.
Hans søster Bjørg
Takk for invitasjonen til familietreff i september. Jeg skal bringe invitasjonen videre. Vi har lyst å komme og skal se hva vi kan få til.
Joda Elin, trapp er fin den. Vi har støypa litt, pussa rekkverket og mala så det ser litt bedre ut enn på bildet. Er enig med deg når det gjelder plass, men jeg ønsker meg en yttergang slik at huset blir varmerere. Jeg bor jo tross alt nesten på nordpolen. Lager jeg yttergang kan jeg like gjerne bygge helt opp sånn prismessig... og slik tar det ene det andre. Dere får komme å se.
Da du var i 70-årslag hos pappa lovet jeg deg Terje å scanne to bilder som mamma og pappa hadde av enten foreldrene til Einar eller Jenny. Jeg har nå gjort det. Du hadde også lyst på talen som jeg holdt. Jeg skal sende det til deg på e-post.
Det har seg slik at nabokjerringa også er i Killie familien, tru det eller ei. Mora hennes heter Åshild og har pikenavn Killie. Så vidt jeg vet kommer hun fra Brøstabotn. Kjenner du til henne Terje, du som har forsket litt i slekta? Og i så tilfelle hvor beslektet er vi, nabokjerringa Hilde og æ?
Min nabo heter Hilde Tvenning. Hennes mor heter Åshild Killi og er fra Brøstadbotn, nermere bestemt Hunstrand. Hennes far heter Georg Killi, gift med Alvilde. Verdens snilleste besteforeldre noen sinne. Vet ikke hva vårt beslektskap med Georg er. Er det noen som kan fylle inn her. Hadde vært fint å vite hvordan histiorien er. Synes det er litt artig at vi nå, ved en ren tilfeldighet havner i nabohuset til en Killi.
Legg inn en kommentar